Kolumni: Hitaasti kiiruhtaen

Tapio Honkamaa

Velkaantunut kaupunki joutuu myymään energiaomaisuuttaan. Mikkelin imago on huono. Kehno taloustilanne ja päättäjien keskinäinen riitely ärsyttävät asukkaita.

Mikkeli kärsii pahasta muuttotappiosta, mutta kaupungilla on kunnianhimoinen suunnitelma kasvattaa väkilukuaan ja tulla Suomen johtavaksi etätyöpaikkakunnaksi. Kuntaveroa nostettiin juuri tuntuvasti. (Ylen verkkosivu 14.5.)

Kehno ja huono ovat harmillisen runsaassa käytössä Ylen Mikkelistä kertovassa Kuntatutka-jutussa.

Parhaat pisteet Kuntatutkassa Mikkeli saa elinvoimasta, jossa sen arvosana on neljä tähteä viidestä mahdollisesta. Matalin arvio tulee taloudesta, josta saalis on kaksi tähteä. Terveys ja ilmapiiri ovat kolmen tähden väärtejä.

Johtavaksi etätyöpaikkakunnaksi voidaan hyvinkin haluta, mutta ensin olisi saatava ainakin auttavaan kuntoon kaavoitus ja lupaprosessi. Kumpikin kestää Mikkelissä luotettavien silminäkijähavaintojen mukaan luvattoman kauan.

Rantarakentamisesta puhutaan paljon, mutta vain vähän tuntuu tapahtuvan. Missä viipyvät Launilan ja Saimaansivun tontit?

Kuitenkin Mikkelissä on erittäin pätevää näyttöä siitä, että rantojen lähistölle halutaan asumaan. Paras todiste on Kirkonvarkauden menestystarina.

Osaammeko tarttua tilaisuuksiin, sitä sopii kysyä. Vuosia on tiedetty, että Mikkelin ohi virtaa miljoonia autoja vuodessa.

Ohikulkuliikenteen mahdollisuus siis tiedostettu, mutta oikein ei ole saatu aikaiseksi.

Lehtijutun mukaan runsas viisi vuotta sitten Mikkeli päätti houkutella matkailuautoja kaupunkiin. Satamaan oli tarkoitus varata parkkipaikkoja matkailuajoneuvojen käyttöön. (Länsi-Savo 20.12.2015)

Lisäksi kaupunki teki ely-keskukselle esityksen Viitostien opastuksen parantamiseksi niin, että matkailuajoneuvot saataisiin poikkeamaan ohitustieltä kaupunkiin ja sataman parkkialueelle.

Samaa suunnitelmaa haudotaan yhä. Olisiko tälle asialle aika tehdä jo jotakin?

Suomen kärkikaupungit kiittävät verkkaisen Mikkelin näkökulmasta kovin kaukana edellä. Tärkeinä olisi, että mikkeliläiset saisivat nyt aikaan havaittavaa liikettä oikeaan suuntaan.

Kommentoi