Näköaloja: Huolehditaan ikäihmisistä

Liisa Ahonen

Viimepäivinä on kovasti keskusteltu ikäihmisten hoidosta niin kotihoidossa kuin palveluasumisessa. Mistä saadaan henkilökuntaa riittämään molempiin, ja miten hoitajamitoitus tulisi hoitaa?

Haluaisin valottaa asiaa nyt kotihoidon osalta, jossa olen työskennellyt lähes neljä vuosikymmentä. Kohtaavatko palvelu ja avuntarve? Kuka ottaa kokonaisvastuun

Asiakkaan luona voi käydä viisikin eri työntekijää. Kukin hoitaa omaa tehtävää. Esimerkiksi, kotihoito hoitaa aamupalan, ateriapalvelut tuo ruuan, ystäväpalvelu ulkoiluttaa, siivoja käy, kotihoidon sairaanhoitaja ottaa verikokeet.

Kotihoidossa on menossa vetovoimahanke. Toivottavasti tällä saadaan vetovoimaa ja työntekijöitä kotihoitoon. Sillä työ kotihoidossa on mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Näin korona-aikana ovat kotikäynnit monelle ainut ulkopuolinen kohtaaminen. Moni kertookin odottavansa hoitajan tuloa, että saa jutella hetken jonkun kanssa. Itse olen käyttänyt sanontaa, että ”puhe kuuluu samaan taksaan”, sillä olen aika puhelias.

Paljon puhutaan palveluasumisessa yksinäisyydestä, joka on varmaan totta. Myös kotihoidossa monet ovat yksinäisiä, jos ei pääse ulos eikä ole omaisia, jotka pitävät yhteyttä.

Olen monesti ajatellut, että entisajan vanhainkodit voisivat olla ratkaisu, sillä siellä olisi erikuntoisia asiakkaita, joista olisi seuraa toisille, sillä palveluasumisessa ollaan omissa huoneissa. Seuraa ei ole, ellei pääse itse yhteisiin tiloihin.

Palveluasuminen on aika arvokasta. En tiedä, tulisiko vanhainkoti yhtään kalliimmaksi?

Sillä kenestäkään meistä ei ole reilua maksaa omasta pussista 3000 euroa kuukaudessa palveluasumisesta. Ehkä haikailen vanhaan, mutta paljon puhuttu yhteisöllisyys on voimavara.

Tämän päivän ikäihmiset ovat tämän hyvinvoinnin luoneet.

kuntavaaliehdokas, valtuutettu

Kommentoi