Kolumni: Neulaneuroosista päästiin

Kuvituskuva Arkisto

Antero Heikkinen

Yksi merkittävä etappi jo vuoden jatkuneiden poikkeusolojen keskellä on sivuutettu.

Vastaanotin viime lauantaina koronarokotteen Mikkelin keskussairaalan osaavan henkilökunnan käsissä. Lievää jonotuksen ”epäjärjestystä” lukuun ottamatta piikitys sujui tehokkaasti ja virtaviivaisesti.

Pieni nostalginen episodi on paikallaan kertoa lukijoillekin. Hetki ennen rokotteen antamista hoitaja tiedusteli, onko rokottamiseen liittyviä rajoituksia. Vastasin rehellisesti: Neulaneuroosia olen potenut Urpolan ekaluokasta lähtien. Hoitaja kuittasi osuvasti kertomalla olleensa Urpolan koulun viimeinen terveydenhoitaja. Neuroosini taisi poistua.

Nyt odotellaan huojentuneena heinäkuun alun toista piikkiä.

On eletty vuosi ja eletään edelleen koronan piinaamina. Poikkeusolot ovat kieltäneet jopa kohtuuttomasti ravintola- ja tapahtuma-alan liiketoiminnan.

Erilaiset rajoitukset ja terveysuhat koskettavat kaikenikäisiä ihmisiä maailmassa. Enemmistö eteläsavolaisista käyttäytyy ainakin maakunnan poliisipäällikön arvioissa vastuullisesti.

Seniorijournalisti on tehnyt huomiota. Hygienian tärkeyttä korostetaan. Valitettavan paljon epäsiisteyttä kuitenkin ilmenee kaupunkimiljöössä. Käytetyn maskin, take away -kertakäyttöastian, juomatölkin ja tupakantumpin paikka on roskis ei kadunvarsi. Lukuisia asioita säädellään. Miksei tupakoimista kielletä julkisilla paikoilla, kaduilla ja porttikäytävissä?

Maskittomat savuttelijat voivat hyvinkin vaarantaa vastuullisten kansalaisten terveyttä.

Kaupunkiliikenteessä nopeudet ja piittaamattomuudet ovat kasvaneet. Mikkelin kaupunkikeskustassa on 30, 40 ja 50 kilometrin nopeusrajoituksia. Ne kaikki ovat tarkoitettu noudattamista varten.

Koronan myötä on peruuntunut perinteisin menoin toteutettavat juhlat: kaksi pääsiäistä, yksi vappu, yksi juhannus, lakkiaiset ja rippijuhlat, itsenäisyyspäivän juhlamenot, joulu, uusivuosi ja ystävänpäivä.

Etelä-Savon koronarokotuksen peittoprosentti on koko maan kärjessä.

Nyt olisi paikallaan ryhtyä etsimään lisää myönteisiä asioita ja tulevaisuuden toivoa. Päivä pitenee ja kesää kohti mennään. Iloitaan pienistäkin asioista ja ollaan yläkuloisia, kun on aihetta.

Kommentoi