Näköaloja: Kehitetään koko kaupunkia

Mustavalkoinen Pellos -kirjassa kuvataan Ristiinan Pelloksen historiaa. Itä-Suomi tarvitsi työtä ja toimeentuloa. ”Täällä oli metsää hoidettavaksi ja käytettäväksi” sanotaan kirjassa. Kauas nähneet päättäjät ajoivat sijoittumispaikan lävitse. Ja pian 60 vuotta tehdas on laajentunut, kehittynyt, tuonut työtä ja toimeentuloa tälle alueelle.

Nyt me luottamushenkilöt, sidosryhmät ja virkamiehet haemme uusia elinvoimatekijöitä Mikkeliin jo olemassa olevien rinnalle. Osaammeko olla yhtä kauas näkijöitä kuin päättäjät 60 vuotta sitten? Tarttua oikeisiin asioihin Mikkelin kehittämisessä ja olla yhtä määrätietoisia?

Näen suurena viisautena, että Mikkelin kehittämistä jatketaan sen omista vahvuuksista, metsistä, ruuasta, vedestä, vapaa-ajan asutuksesta, monipaikkaisuudesta käsin. Tuemme luontoon keskittyvää matkailua Saimaan, Puulan ja Kyyveden läheisyyksissä. Taistelemme teiden kunnosta ja toimivista tietoliikenneyhteyksistä. Mikkelin vahvuus on kantakaupunki, vireät pitäjät ja maaseutu. Nämä tukevat toisiaan ja näillä tulee olla vahvat kehityssuunnitelmat tulevaisuuteen.

Eri alueille Mikkelissä on jo syntynyt kehitysyhdistyksiä, aluejohtokuntia, kaupunginosaseuraja jne. Näillä on ideoita ja halua kehittää Mikkeliä. Asukkaat eivät halua antaa periksi, vaan tuovat oman panoksensa kehittämiseen. Tämä on suunnaton voimavara elinvoiman näkökulmasta, jota pitää kannustaa ja tukea.

Näen, että tulevaisuudessa Mikkeli on maailman paras maaseutukaupunki. Kaupunki, johon moni vapaa-ajan asukas on muuttanut asumaan pysyvästi ja uusia asukkaita on tulossa. Kaavoitus on joustavaa ja luvat helposti saatavissa. Työpaikkoja on tullut kaupunginjohtajan tavoitteen mukaisesti 2500 lisää. Monipaikkaisuus on tullut jäädäkseen.

Kirjoitetaanko tulevaisuuden historiassa Mikkelistä kehittyvänä maaseutukeskuksena, jossa nähtiin voimavarana paikallisuus, paikalliset yrittäjät, kulttuurit ja palvelut? Että kaupungin mainekuva on hyvä ja Mikkeliin halutaan muuttaa? 60-luku antaa meille vahvan esikuvan onnistumisesta, jossa paikalliset mahdollisuudet otetaan huomioon.

Kirsi Olkkonen (kesk.)

Kaupunginhallituksen 1 vpj Kaupunginvaltuutettu Kuntavaaliehdokas

Kommentoi